CAPOEIRA

Capoeira er en blanding av selvforsvar, dans og musikk. Med røtter fra de afrikanske slavenes kamp for frihet og identitet under kolonitiden i Brasil, utføres bevegelsene til rytmer og sanger under ledelse av det brasilianske strengeinstrumentet Berimbau.

I dag er capoeira Brasils nasjonalsport og kan finnes i hele verden. Capoeira praktiseres i en sirkel kalt «roda» der man bytter på å «spille» to og to i sirkelen der man utfordrer hverandre ved å improvisere med capoeiras spark, unnvikelser og akrobatiske bevegelser. De øvrige deltagerne er også en del av dette ved å spille instrumentene, synge og klappe, før det igjen blir deres tur i rodaen.

Capoeira er en allsidig treningsform som opparbeider smidighet, styrke, koordinasjon og musikalitet. Det er en morsom og effektiv form for trening som omhandler strategi og konsentrasjon. Denne symbiosen av bevegelse og musikk gir fornyet energi og passer for alle.

Treningstider:

Tirsdag: 18:15-19:45   Bergen Internasjonale Kultursenter
Torsdag: 17:00-18:45 Bergen Internasjonale Kultursenter

Grupo União na Capoeira ble stiftet i 1983 i Brasilia, av Mestre Umoi Umoi Melo de Souza (midten). 

Mestre Umoi flyttet etterhvert til Portugal der han blandt annet brukte capoeira som
verktøy i sitt arbeid med barn og ungdom. Han bor i dag i Tyskland, men reiser mye rundt
til gruppene i Brasil, Portugal, Norge og Canada. 

Mestre Maclau, Claudionor Ribeiro da Silva (høyre) flyttet til Norge
i 2004 og har det overordnete ansvaret for gruppene i Norge. 

Professor Cacheado, Olav Hoaas W. Egeberg (venstre) er en av de første norske lærerne og har undervist capoeira siden 1998. Han har i dag ansvaret for gruppens aktivitet i Bergen.